Kezdőlap

KEDVES LÁTOGATÓ!

SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK MAGYAR ÓRIÁSNYÚL-TENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE WEBOLDALÁN.

Beköszöntő

A magyar nyulászok figyelmét felkeltette egy fontos esemény 2004-ben, mivel ebben az évben a Magyar Országgyűlés határozatot hozott a védett őshonos állatfajtákról, amelyben helyet kapott a magyar óriásnyúl is, mint nemzeti kincsünk. A hír hatására bizonyosan sok magyar nyulászban fogalmazódhattak meg gondolatok a magyar óriásnyúl további sorsát illetően, azonban a tettek mezejére csak néhányan léptek.

Lényeges körülményként jegyezzük meg, hogy ebben az időszakban és ezt megelőzően hosszú évek óta, szervezetszerű keretek között már nem létezett a magyar óriásnyúl tenyésztése. Tulajdonképpen a magyar óriásnyúl évről-évre fokozatosan került veszélyeztetett helyzetbe, hiszen tenyésztő, szakmai szervezet híján elszigetelődött és ismeretlen magánszemélyeknél maradtak meg a fajta utolsó példányai.

Ilyen körülmények között jutottak el 2008. évben,  Völgyi Tamás, Nagy János és Török László Zsolt arra a közös gondolatra, hogy a magyar óriásnyúl megmentése érdekében cselekedni kell. A vadregényes tájon fekvő Gyűrűfűn került sor egy tavaszi napon a nemes cél elérése érdekében a főbb feladatok kitűzésére:

  •  a magyar óriásnyúl példányainak, tartóinak felkutatása,
  • a tenyésztőket tömörítő szervezet (egyesület) létrehozási, szervezési feladatai,
  • a médián keresztül tájékoztatni szándékainkról a nyúltenyésztés iránt érdeklődő személyeket.

A célok kitűzését tettek követték és a kitartó munka eredményeként 2009. november 14-én, Csehimindszenten megalakításra került a Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete.
A megalakulást követően a közgyűlés megválasztotta az Egyesület tisztségviselőit. Az MGSZH Állattenyésztési Igazgatósága 2011. május 2-án adta ki határozatát, amelyben az Egyesületünk tenyésztőszervezeti elismerést kapott. Jelenleg a magyar óriásnyúl egyetlen elismert fajtagazda tenyésztőszervezete.
Az Egyesület vezetősége és tagsága is arra törekszik, hogy az elért szakmai színvonalat megőrizve tovább tudjon lépni a tenyésztési feladatok terén. Tesszük ezt, annak megvalósítása érdekében, hogy a már létszámában megerősödött magyar óriásnyúl tervszerű, célirányos tenyésztését tudjuk végezni, továbbá elit és nukleusz állományok kerüljenek kialakításra a genetikai értékek kumulációjaként.

A magyar óriásnyúl tenyésztési színvonalának fenntartásához elengedhetetlen a tagság szakmai képzése, rendezvényeinken a nyulaink minősítése, tenyésztési adatok folyamatos gyűjtése, pontos nyilvántartása és azokból a különböző vérvonalak teljesítményének értékelése.

A felvázolt célok mentén kívánunk haladni a magyar óriásnyúl megmentése és fajta-fenntartása érdekében. Szeretettel várunk mindenkit tagjaink közé, akik elkötelezett hívei kívánnak lenni e nemes ügynek és várjuk azon természetes és jogi személyeket is, akik támogatásaikkal segíteni tudnak céljaink megvalósításában.

Üdvözlettel:
Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete