Nyúl csere akciót hirdet az Egyesület

Figyelem! Az Egyesület vezetősége úgy döntött, hogy elindítunk egy úgynevezett “nyúlcsere” programot

Az elmúlt időszakban több személy jelentkezett az Egyesület különböző tagjainál, hogy vásárolt a nemrégiben nyulakat, amelyeket magyar óriásként hirdettek, illetve ilyen minősítésű származási lapot kaptak.

Tájékoztatjuk a magyar óriásnyúl iránt érdeklődőket, a leendő tenyésztőket, hogy a magyar óriásnyúl kijelölt tenyésztő szervezete a “Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete” , vagyis Mi vagyunk az a szervezet, amely – a jelenleg hatályos jogszabályi előírások szerint – kizárólagos joggal rendelkezik a magyar óriásnyúl egyedek törzskönyvezésére (állatok jelölésére szolgáló azonosító képzésére, kiadására és nyilvántartására), a törzskönyvezett egyedek származását igazoló okmány kiállítására és kiadására.

Nem egyesületi tag személy, vagy szervezet által végzett állatjelölés, törzskönyvezés és ez alapján a származási igazolás kiállítása törvénysértő. Általában e jelzett személyek az Egyesületünkben általánosan elfogadott (1500 ft/kg élősúlyra) tenyészállat értékesítési árát lényeges meghaladó áron (2500-3000 ft/kg áron) próbálják értékesíteni a nyulaikat. Az így vásárolt nyulak fajtatisztaságát nem garantálja senki, vagyis könnyen előfordulhat, hogy valaki “magyar óriásként” más fajtájú, vagy átkeresztezett, küllemre a magyar óriáshoz hasonlító nyulat vásárol. Nyilván ezek a nyulak a fajtafenntartásban, az őshonos jelleg megőrzésében nem vehetnek részt, vagyis az egyesületi célokkal ellentétes a felvázolt jogsértő tevékenység.

Szeretnénk az elkötelezett, de az előbb jelzett módon vásárló leendő nyúlászainkat megóvni a csalódásoktól, ezért “CSERE PROGRAMOT” hirdetünk.

Ennek lényege, hogy minden fajtaazonossági vizsgálaton (FAV) át nem esett (a Egyesület végzi és erről igazolást kap a tulajdonos) és a jogsértő tevékenységet végző személytől/szervezettől vásárolt nyulakat az Egyesület tagjainál ingyenesen le lehet cserélni egy FAV-al rendelkező nyúlra.

Ennek menete az, hogy a vásárolt egyedet vágásra átvesszük (átveszi az érintett tag) és egy csere dokumentum (ezen kerülnek rögzítésre a nyulak adatai) készül a cseréről, valamint a tag által adott csere állatra vonatkozóan – az Egyesület törzskönyvi nyilvántartása alapján kiállított – származási igazolás kerül átadásra.

 

Aki szándékozik élni a felajánlott lehetőséggel, az a honlapunk “Tagok” menüpontja alatt található taglista segítségével veheti fel a kapcsolatot a területileg megfelelő tenyésztőnkkel.

 

Reméljük, hogy segíthetünk az elszánt tenyésztőknek és reméljük azt, hogy az ilyen módon “megsegítetteket” Egyesületünk tagjai között is üdvözölhetjük majd!

 

Üdvözlettel:

Elnökség

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?